Το νησί της Νάξου

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων. Το πλούσιο γεωγραφικό της ανάγλυφο δημιουργεί έντονες εναλλαγές τοπίων. Ψηλά βουνά, εύφορες κοιλάδες, λιβάδια, οροπέδια, πηγές, χείμαρροι, σπήλαια, ατέλειωτες αμμουδιές, αμμόλοφοι που φιλοξενούν δάση από κέδρους, όλα συνυπάρχουν αρμονικά πάνω στο μικρό αυτό κομμάτι γης.

Η Νάξος είναι από τα λίγα νησιά που κατοικούνται συνεχώς από τα πανάρχαια χρόνια (τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ.) μέχρι τις μέρες μας. Επάνω της μπορείς να "διαβάσεις" την ιστορία του Αιγαίου αφού όλες οι περίοδοι της ιστορίας άφησαν πίσω τους ίχνη και μνημεία μοναδικά, διάσπαρτα σε όλο το νησί.
Η Νάξος απόκτησε τις τελευταίες δεκαετίες τον κοσμοπολίτικο αέρα του σύγχρονου τουριστικού θέρετρου αλλά συγχρόνως διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα της και τον λαϊκό πολιτισμό της.
Η Χώρα, λιμάνι και διοικητικό κέντρο του νησιού, είναι μία σύγχρονη πολιτεία που παρέχει όλες τις υπηρεσίες και ανέσεις. Κέντρο υγείας, τράπεζες, ταχυδρομείο, πολύ καλή αγορά, δεκάδες εστιατόρια, μπαρ και καφέ. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως τα περισσότερα νησιά, αλλά όλο τον χρόνο.
Οι πασίγνωστες παραλίες της νοτιοδυτικής ακτής, με τα χιλιόμετρα λευκόχρυσης αμμουδιάς γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη ωστόσο διατηρούν μια γεύση από τα '70'ς, εποχή που ανακαλύφτηκαν από τα παιδιά των λουλουδιών.
Για να γνωρίσει όμως κάποιος πραγματικά την Νάξο πρέπει να ταξιδέψει στην ενδοχώρα της, να γνωρίσει τα ορεινά χωριά της, να περπατήσει στα δεκάδες παλιά μονοπάτια που την διασχίζουν απ' άκρη σ' άκρη, να ακούσει βιολί και λαούτο σε νησιώτικο πανηγύρι, να μεθύσει με την ενέργεια του νησιού.

Στην Χώρα

Αρχαιολογικό Μουσείο
Εδώ εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών, έργα της τέχνης και της καθημερινής ζωής από την προϊστορική περίοδο ως τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια (4η χιλιετία π.Χ.- 6ος αι. μ.Χ.). Το μουσείο στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Εμπορικής Σχολής (κτίσμα του 17ου αιώνα), μέσα στον χώρο του Κάστρου.

Αρχαιολογικός χώρος Γκρόττας
Κάτω από την πλατεία της Μητρόπολης, οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα τμήμα της μυκηναϊκής πρωτεύουσας της Νάξου (1300 π.Χ.). Ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και είναι ανοιχτός στο κοινό.

Πορτάρα : Το "σήμα κατατεθέν" της Νάξου
Είναι κτισμένη στο νησάκι "Παλάτια", στην άκρη του λιμανιού. Είναι η γιγαντιαία και μεγαλοπρεπής πύλη ενός ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα. Κτίστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα, την εποχή του τύραννου Λύγδαμι, όταν η Νάξος ήταν μεγάλο ναυτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο.

Το Κάστρο
Εντυπωσιακό μνημείο που συνδέεται με την μακρόχρονη ενετική κυριαρχία (1204 - 1537). Βρίσκεται στον λόφο που αποτελεί την φυσική ακρόπολη της Χώρας. Το οικοδομικό αυτό σύνολο έχει την μορφή μεσαιωνικής πόλης με τους εξωτερικούς τοίχους των περιφερειακών σπιτιών να σχηματίζουν το τείχος του Κάστρου.

Έξω από την Χώρα

Τα μουσεία της Απειράνθου
Στο ορεινό χωριό της Απειράνθου, υπάρχουν τρία μικρά μουσεία: αρχαιολογικό, γεωλογικό και λαογραφικό. Στο αρχαιολογικό μουσείο φιλοξενούνται προϊστορικά ευρήματα από ανασκαφές σε διάφορα σημεία κυρίως της Ν.Α. Νάξου

Ύρια - Ιερό Διόνυσου
Το ιερό των Υρίων, 10 χλμ. νότια της Χώρας, στη θέση Λιβάδι, ήταν το επίσημο ιερό του αστικού κέντρου της Νάξου και ήταν αφιερωμένο στον Διόνυσο. Ο ναός που διατηρήθηκε ορατός και αναστηλώθηκε ανήκει στον 6ο αιώνα π.Χ. Οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου έχουν ολοκληρωθεί (ευκολότερη πρόσβαση από το χωριό Γλυνάδο).

Σαγκρί - Ναός της Δήμητρας
Το ιερό του Γύρουλα, κοντά στο χωριό Σαγκρί, ήταν το θρησκευτικό κέντρο μιας κατ' εξοχήν αγροτικής περιοχής και ήταν αφιερωμένο στην λατρεία της θεάς Δήμητρας αλλά και του Απόλλωνα. Ο ναός ανήκει χρονολογικά στον 6ο αιώνα π.Χ. και ήταν εξ ολοκλήρου (συμπεριλαμβανομένης και της στέγης) κατασκευασμένος από λευκό μάρμαρο. Σήμερα έχει τελειώσει η αναστήλωσή του ενώ λειτουργεί και μουσειακή έκθεση.

Κούρος (Φλεριό)
Στο Φλεριό, κοντά στο χωριό Μέλανες, σε καταπράσινη κοιλάδα, βρίσκεται ξαπλωμένος στο έδαφος, στην θέση που το παράτησαν οι αρχαίοι τεχνίτες, ένας μισοτελειωμένος Κούρος (ανδρικό άγαλμα). Το άγαλμα έχει υπερφυσικό μέγεθος (6,4 μέτρα) και είναι έργο του 7ου αιώνα π.Χ.

Κούρος (Απόλλωνα)
Κοντά στο χωριό Απόλλωνας, στην είσοδο ενός αρχαίου λατομείου, βρίσκεται ξαπλωμένος στο έδαφος, από το οποίο δεν αποκολλήθηκε ποτέ, ένας μισοτελειωμένος Κούρος (ανδρικό άγαλμα). Το άγαλμα έχει ύψος 10,45 μέτρα, παριστάνει τον Διόνυσο ή τον Απόλλωνα και χρονολογείται στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα.

Ο παλαιόπυργος της Πλάκας
Αρχαίος ελληνικός πύργος, ανάμεσα στο χωριό Τρίποδες και την παραλία της Πλάκας. Ο θρύλος που τον περιβάλλει μιλάει για μία μάντισσα-βασιλοπούλα που ζούσε σ' αυτόν.

Ο πύργος του Χειμάρρου
Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Νάξου. Βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της, ανάμεσα στον Ζα, το ψηλότερο βουνό της και την θάλασσα. Ο πύργος του Χειμάρρου είναι στρογγυλός, κτισμένος από μάρμαρο και σώζεται σε ύψος 15 μ. περίπου. Επικρατεί η άποψη ότι κτίστηκε στα ταραγμένα ελληνιστικά χρόνια (4ος - 3ος αι. π.Χ.).

Το κάστρο του Απαλίρου
Βρίσκεται στην κεντρική Νάξο, στην κορυφή απότομου βουνού. Κτίστηκε την βυζαντινή εποχή. Στους πρόποδές του, βρισκόταν η πρωτεύουσα της βυζαντινής Νάξου.

Απάνω Κάστρο
Στα δυτικά του λεκανοπέδιου της Τραγέας, βρίσκεται το Απάνω Κάστρο, στην κορυφή βουνού που δεσπόζει σε ολόκληρη την κεντρική Νάξο. Στο Απάνω κάστρο υπάρχουν μνημεία αρχαία, βυζαντινά και ενετικά, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις εποχές. Υπάρχουν μονοπάτια που οδηγούν στο κάστρο από τα χωριά Ποταμιά και Τσικαλαριό.

Το μοναστήρι του Φωτοδότη Χριστού
Στους βυζαντινούς χρόνους ανήκει χρονολογικά το οχυρωμένο μοναστήρι του Φωτοδότη Χριστού, έξω από το χωριό Δανακός, με πολύ ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Οι θρύλοι λένε ότι το έκτισε κάποια βυζαντινή βασιλοπούλα.

Η Παναγία η Πρωτόθρονη
Η εκκλησία της Παναγίας της Πρωτόθρονης (9ος - 10ος αι.), στο χωριό Χαλκί της Τραγέας, είναι η μεγαλύτερη βυζαντινή εκκλησία της Νάξου. Η εκκλησία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τα επάλληλα στρώματα των τοιχογραφιών της. Λειτουργεί από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια μέχρι σήμερα.

Η Παναγία η Δροσιανή
Βρίσκεται κοντά στο χωριό Μονή και είναι σημαντικό μνημείο της παλαιοχριστιανικής περιόδου. . Διακρίνουμε τρεις οικοδομικές φάσεις. Το παλαιότερο στρώμα τοιχογραφιών είναι του 7ου αιώνα.

Ενετικοί πύργοι
Οι περισσότεροι πύργοι που συναντάμε σήμερα είναι οι ενετικοί που συνδέονται με την περίοδο της φεουδαρχίας. Οι πύργοι είναι κτισμένοι με ναξιώτικη πέτρα. Δεν είναι ασβεστωμένοι ούτε έχουν κανένα άλλο επίχρισμα, πράγμα που τους κάνει να γίνονται ένα με το τοπίο.
Οι σημαντικότεροι μεσαιωνικοί πύργοι που διατηρούνται μέχρι τις μέρες μας είναι ο πύργος του Μπελόνια, κοντά στο χωριό Γαλανάδο, οι πύργοι του Γκρατσία και του Μαρκοπολίτη, στην Τραγαία, ο πύργος του Φραγγόπουλου, στο Κουρουνοχώρι, ο πύργος του Μπαρότση , στο χωριό Φιλώτι.

Παναγία η Υψηλοτέρα
Είναι ένα μοναστήρια-φρούριο, κτισμένο ανάμεσα στο χωριό Γαλήνη και την θάλασσα. Η Παναγία η Υψηλοτέρα (πύργος της Υψηλής) ιδρύθηκε το 1600 από τον ορθόδοξο Έλληνα Ιάκωβο Κόκκο και αποτελούσε ορμητήριο και καταφύγιο των αγροτών της περιοχής, στον αγώνα κατά των Φράγκων.

Το μοναστήρι και ο πύργος της Αγιάς
Η Μονή της Αγιάς είναι κτισμένη στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε υψόμετρο 220 μέτρων. Στο προαύλιό της υπάρχει πηγή που περιβάλλεται από πελώρια πλατάνια. Περίπου 150 μέτρα πάνω από την Μονή υψώνεται ο πύργος της Αγιάς (17ος αι.) που καταστράφηκε πρόσφατα από πυρκαγιά. Ο Πύργος είναι ορατός από τον παραλιακό δρόμο που συνδέει την Χώρα με τον Απόλλωνα (περίπου 6 χλμ. πριν τον Απόλλωνα).

Στη Νάξο βρίσκονται κάποιες από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, άλλες γνωστές και διαφημισμένες και άλλες άγνωστες. Ας τις γνωρίσουμε.

ΟΙ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΜΜΟΥΔΙΕΣ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Από τον όρμο του Αγίου Γεωργίου, στη νότια πλευρά της Χώρας, μέχρι τον όρμο της Αγιασσού, στα νοτιοδυτικά της Νάξου, συναντάμε ατέλειωτες μαγευτικές αμμουδιές, την μία μετά την άλλη: 'Αγιος Προκόπης, Αγία 'Αννα, Πλάκα, Ορκός, Μικρή Βίγλα, Καστράκι, 'Αλυκό, Πυργάκι. Από αυτές ο Άγιος Προκόπης και η Άγία Άννα έχουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη με μαγαζιά κάθε είδους. Όλες οι υπόλοιπες παραλίες έχουν τουριστική υποδομή χωρις να έχουν μπει ακόμα στους έντονους ρυθμούς της τουριστικής ανάπτυξης.

Άγιος Γεώργιος
Είναι η δημοφιλής και πολυσύχναστη παραλία της Χώρας. Αμμουδιά με ρηχά νερά, προστατευμένη από τους ανέμους, ιδανική για παιδιά. Λειτουργεί οργανωμένο αθλητικό κέντρο με σύγχρονο εξοπλισμό για όλα τα θαλάσσια σπορ. Υπάρχουν ταβέρνες και παραλιακά μπαράκια.

Άγιος Προκόπης
Πασίγνωστη και οργανωμένη τουριστικά. Η παραλία του Άγιου Προκόπη έχει χοντρόκοκκη άμμο και πεντακάθαρα διάφανα νερά που την κάνουν να μοιάζει με τεράστια πισίνα. Υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

Αγία Άννα
Η ατέλειωτη αμμουδιά της Αγίας Άννας αποτελεί συνέχεια της παραλίας του Άγιου Προκόπη. Υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Χαρακτηριστικό της Αγίας Άννας το δάσος με τους σπάνιους κέδρους που φύονται μέσα στην καυτή άμμο.

Πλάκα
Μια ατέλειωτη αμμουδιά (4 χλμ.) που αποτελεί συνέχεια της παραλίας της Αγίας Άννας. Ένας χωματόδρομος χωρίζει την παραλία από τον κάμπο που καταλήγει σ' αυτή. Κατά μήκος του υπάρχουν ταβέρνες και μπαράκια.

Μικρή Βίγλα
Ουσιαστικά πρόκειται για δύο υπέροχες αμμουδιές, της Μικρής Βίγλας και της Παρθένου, που χωρίζονται από τον βράχο της Μικρής Βίγλας. Εξ' αιτίας των ιδανικών καιρικών συνθηκών, η παραλία της Παρθένου, έχει καθιερωθεί σαν τόπος συνάντησης των φίλων της ιστιοσανίδας από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν λίγες ταβέρνες.

Καστράκι
Μεγάλη παραλία μήκους 3 χλμ. με λευκή ψιλή άμμο. Στον ομώνυμο οικισμό υπάρχουν λίγες ταβέρνες. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ερείπια μυκηναϊκής ακρόπολης και ο πύργος του Οσκέλου.

Αλυκό
Εξωτική ατμόσφαιρα με αμμόλοφους και δάσος από κέδρους. Δεν είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστη. Στην περιοχή υπάρχουν ταβέρνες.

Πυργάκι
Εδώ καταλήγει ο περιφερειακός δρόμος που ξεκινά από την Χώρα και κατευθύνεται νότια. Αμμόλοφοι, κέδροι και απόλυτη ηρεμία. Υπάρχουν ταβέρνες.

Αγιασσός
Αμμουδιά με ρηχά πεντακάθαρα νερά. Η πρόσβαση στην παραλία δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη αφού μόνο χωματόδρομοι οδηγούν σε αυτήν. Ο ένας ξεκινάει λίγο πριν το Πυργάκι και ο άλλος έξω από το χωριό Σαγκρί. Υπάρχει μικρός οικισμός με ταβέρνα.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ

Υπέροχες παραλίες συναντάμε και στην ανατολική πλευρά του νησιού που δεν είναι αναπτυγμένη τουριστικά, με εξαίρεση τον Απόλλωνα. Στις παραλίες της ανατολικής πλευράς μπορείτε να βρείτε μία ολόδική σας γωνιά ακόμα και την περίοδο της τουριστικής αιχμής. Απόλλωνας
Όμορφο ψαροχώρι, κτισμένο σε όρμο στην βορειοανατολική ακτή της Νάξου. Έχει τουριστική ανάπτυξη και συνδέεται με την Χώρα με καινούργιο παραλιακό δρόμο. Έχει μεγάλη παραλία που συνδυάζει άμμο και βότσαλο και παραθαλάσσια ταβερνάκια. Πολύ κοντά στην είσοδο του χωριού βρίσκεται ο Κούρος του Απόλλωνα.

Λιόνας
Θα φτάσετε στον Λιόνα ακολουθώντας έναν κατηφορικό, φιδωτό δρόμο που ξεκινάει έξω από την Κόρωνο. Στη διαδρομή φαίνονται οι στοές των σμυριδωρυχείων. Η παραλία του Λιόνα, στον ομώνυμο όρμο, έχει τεράστια βότσαλα και βαθιά πεντακάθαρα νερά. Υπάρχει μικρός οικισμός με παραθαλάσσια ταβερνάκια.
Μουτσούνα
Είναι ένας γραφικός παραλιακός οικισμός, με όμορφες αμμουδιές και γραφικά ταβερνάκια πάνω στο κύμα, στις ανατολικές ακτές της Νάξου. Είναι το μόνο φυσικό λιμάνι του νησιού και απέχει από την Χώρα 38 χλμ. Στη Μουτσούνα φτάνουμε ακολουθώντας έναν κατηφορικό, φιδωτό δρόμο που ξεκινάει έξω από το χωριό Απείρανθος.

Ψιλή Άμμος
Αμμόλοφοι, δάσος με κέδρους και ειδυλλιακή ατμόσφαιρα. Εδώ θα φτάσετε ακολουθώντας τον παραλιακό χωματόδρομο που ξεκινάει από την Μουτσούνα και κατευθύνεται νότια.
Καλαντό
Στο νοτιότερο άκρο της Νάξου, υπέροχη αμμουδιά, προστατευμένη από τους ανέμους. Υπάρχουν εκδρομικά καραβάκια που οργανώνουν ημερήσιες κρουαζιέρες για να γνωρίσετε το Καλαντό. Υπάρχει δρόμος που ξεκινάει έξω από το χωριό Φιλώτι αλλά είναι κακός και μόνο για κατάλληλα οχήματα. Αν αποφασίσετε να πάτε μόνοι σας, πάρτε μαζί σας προμήθειες.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ

Στη διαδρομή από την Χώρα μέχρι τον Απόλλωνα συναντάμε πολλούς μικρούς, απομονωμένους όρμους, ιδανικούς για κολύμπι, εκτεθειμένους όμως στους βόρειους ανέμους.

Αμπράμ
Μικρή αμμουδιά με πεντακάθαρα, ζεστά νερά (πιθανώς εξ αιτίας κάποιου θαλάσσιου ρεύματος). Υπάρχει μικρός οικισμός και ταβέρνα.

Αμίτης
Εδώ καταλήγει ο δρόμος που ξεκινάει από το χωριό Γαλήνη. Μεγάλη, κατάλευκη αμμουδιά, χωρίς πολυκοσμία. Προσοχή στα παιδιά γιατί υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα. Υπάρχει καντίνα.

Ο οικισμός

Μέχρι την δεκαετία του '70 η Αγία Άννα ήταν ένα μικρό λιμανάκι, καταφύγιο για τα ψαροκάικα και λίγα σπιτάκια ψαράδων ανάμεσα στα εκκλησάκια της Αγίας Άννας και του Άη Νικόλα, δεξιά και αριστερά του λιμανιού. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, αφού ο μικρός, απομονωμένος παραλιακός οικισμός εξελίχθηκε σε ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, με μαγαζιά κάθε είδους. Εδώ θα βρείτε super market, ταβέρνες, ημερήσια και νυχτερινά μπαράκια, οργανωμένα θαλάσσια σπορ. Η περιοχή είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά καθώς δεν υπάρχουν πολλοί αυτοκινητόδρομοι. Η Αγία Άννα συνδέεται με την Χώρα με τακτική συγκοινωνία (λεωφορείο κάθε μισή ώρα από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ).
Η Αγία Άννα έχει φανατικούς φίλους από όλα τα μέρη του κόσμου που την επισκέπτονται κάθε χρόνο και την θεωρούν δεύτερο σπίτι τους. Σ' αυτούς προσθέτονται κάθε χρόνο καινούργιοι φίλοι που βρίσκουν εδώ ιδανικές συνθήκες για τις διακοπές τους.


Η παραλία
Η παραλία της Αγίας Άννας (5 χλμ. από την Χώρα), στις δυτικές ακτές του νησιού, αποτελεί συνέχεια της παραλίας του Άγιου Προκόπη. Ατέλειωτη αμμουδιά που διακόπτεται από το γραφικό λιμανάκι με τα ψαροκάικα, του ομώνυμου οικισμού. Δίπλα στο λιμάνι ένα δάσος με σπάνιους κέδρους που φύονται στη καυτή άμμο, προσφέρει την σκιά του στους κολυμβητές. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι αμμόλοφοι γεμίζουν με λευκά κρινάκια που είναι γνωστά σαν κρινάκια της άμμου.
Συνέχεια της παραλίας της Αγίας Άννας αποτελεί η αμμουδιά της Πλάκας που φτάνει μέχρι τον Ορκό. Στις δεκαετίες του '70 και του '80 ήταν η αγαπημένη παραλία των ελεύθερων κατασκηνωτών και των hippies. Σήμερα προσφέρεται για ηρεμία, χαλάρωση αλλά και για όλα τα θαλάσσια σπορ.


Ευρύτερη περιοχή
Ο παραλιακός οικισμός της Αγίας Άννας, αποτελεί επίνειο του χωριού Άγιος Αρσένιος. Ο Άγιος Αρσένιος (Αγερσανί για τους ντόπιους), κτισμένος στον κάμπο των Λιβαδιών, 7 χιλιόμετρα από την Χώρα, είναι ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα χωριά της Νάξου.
Η περιοχή κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από την αποκάλυψη αρχαϊκού ναού στα Ύρια (6ου π.Χ. αιώνα), στην περιοχή των Λιβαδιών, από τα ερείπια αρχαίου ελληνικού πύργου στην περιοχή της Πλάκας, γνωστός σαν παλαιόπυργος της Πλάκας, καθώς και από ορθογώνιες γρανιτόπετρες, μαρμάρινες πλάκες, κιονόκρανα και κομμάτια από μαρμάρινες κολώνες που έχουν βρεθεί κατά καιρούς από αγρότες μέσα στα κτήματά τους.
Η περιοχή προσφέρεται για περιπάτους. Η εξερεύνησή της με τα πόδια αποτελεί μοναδική εμπειρία. Ο μεγάλος κάμπος που ξεκινάει εκεί που τελειώνει η αμμουδιά της παραλίας, προσφέρει εικόνες μοναδικές. Κάποιός αγρότης να δουλεύει στο χωράφι του, αγελάδες να βόσκουν την τροφή τους, μικρές αγροικίες, μυρτιές, λυγαριές, πικροδάφνες και αθάνατα σπαρμένα κατά μήκος των δρόμων, ενώ δεν αποκλείεται η περιπλάνησή να οδηγήσει σε κάποιο από τα εξωκλήσια που ξεφυτρώνουν στην περιοχή. Στο τέλος του κάμπου υψώνεται ο λόφος του Κατζηλιέρη όπου η φύση με σύμμαχο τον χρόνο έχει δώσει διάφορες μορφές στους τεράστιους βράχους από γρανίτη, έτσι ώστε να νομίζει κανείς ότι βρίσκεται σε υπαίθρια έκθεση με έργα γλυπτικής. Ανάλογα με το σχήμα τους, οι ντόπιοι έχουν δώσει ονόματα στους βράχους.
Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη καλλιέργεια της πατάτας. Άλλη σημαντική οικονομική μονάδα είναι το τυροκομείο της περιοχής, όπου παράγεται η περίφημη γραβιέρα Νάξου. Σήμερα, εξαιτίας της αλματώδους τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, πολλοί κάτοικοι ασχολούνται με τον τουρισμό και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στις παραλίες και στον κάμπο.


Πανηγύρια της περιοχής
Μια φορά τον χρόνο, στη γιορτή τους, τα εκκλησάκια της περιοχής γεμίζουν λάμψη και ζωντάνια. Μετά την λειτουργία αρχίζουν τα όργανα, κυρίως βιολί και λαούτο και το γλέντι συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Τα σημαντικότερα πανηγύρια είναι:

  • Του Αγίου Προκοπίου στις 8 Ιουλίου.
  • Της Αγίας Άννας στις 25 Ιουλίου.
  • Του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου.
  • Του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στις 7 Ιανουαρίου και 29 Αυγούστου.

 

/